Säkert hade många svenskar inte en aning om den stora kolgruveverksamhet som rått i teaterns födelsetrakter för ett antal decennier sedan. En kultursekreterare, Eva Klang, som forskat en del i detta intressanta ämne, fick i uppdrag av Bjuvs kommun att försöka få fram erforderlig personal för att kunna sätta upp ett teaterstycke om händelser kring gruvdriften och människorna under epoken.

”Det var en gång en by som hette Berga”… så började Gruvspelet… eller Grufvliga tider som pjäsen hette. Det var i denna pjäs som embryot till Bergateatern skapades.

Teaterstycket skrevs av den kände deckarförfattaren K-Arne Blom efter en bok ”Minebyn” av en herre vid namn Nils Nilsson från Ekeby. Blom fick ihop en pjäs som var hela åtta timmar lång.

En regissör – Jörgen Olsson anställdes och började sitt arbete med att först skriva ner dessa 8 timmars handling till mer lätthanterliga 3.

Budgeten beräknades till ca: 800.000:- vilket var en ansenlig summa pengar för ungefär 17-18 år sedan. Och naturligtvis ser det inte mycket ut idag men ändå en hel del om man tänker på kommunernas idag hårt ansträngda ekonomi. Tidigare nämnda Klang började det ganska mödosamma arbetet med att försöka få ihop en ensemble på ca: 55 personer, både vuxna och barn, vilket visade sig vara allt annat än lätt. Hon lyckades till sist. Detta skedde under åren 1988 – 1989.

Vad blev det då av alla dom 800.000 kronorna. Jo, man anställde inte bara en regissör utan fler människor kontrakterades för projektet. Bl.a. två scenografer som skulle få fram den rätta tidsandan. Man använde sig t.ex. av levande hästar i spelet och givetvis tidsenliga kläder och annan utrustning. Spelplatsen var ju ganska given: Bjuvs sedan länge nedlagda gruva närmare bestämt gruvschakt 3 där för övrigt gruvmuseet ligger.

1990 var det så dags för världspremiären på det nya gruvspelet. En stor händelse som t.o.m. uppmärksammades i dom stora huvudstadsdrakarna med DN i spetsen.

Det var en stor ensamble som samlades till Gruvspelet

Efter första sommaren bildades Berga Amatörteatersällskap den 25 september 1990. Så småningom döptes föreningen om till Bergateatern i Bjuv. Efter dom två inledande åren så övergick man till att spela lite mer uppsluppna produktioner s.k. folklustspel typ Söderkåkar m.fl. Söderkåkar döpte man förresten om till Söderåskåkar för att få en mer skånsk framtoning. Spelplats blev under några år Norra Vrams gamla prästgård tills man flyttade verksamheten till Billesholms över hundra år gamla folkpark.

Det har inte bara varit folklustspel, utan teatern har även haft ambitioner att framföra lite mer ”djupare” teater.Ett år stod Bertold Brechts ”Herr Puntila och hans dräng Matti” på repertoaren i regi av Bergateaterns mångårige regissör och skådespelare Hans Polster som för övrigt spelade titelrollen. Man döpte dock om stycket till det mer lätthanterliga ”Kalle och hans Dräng”. Polster var regissör åren 1996 – 2002.

Det andra exemplet på teaterhistoriska verk som vi uppfört är dansken Ludvig Holbergs mästerliga drama ”Jeppe på berget” som vi spelade för några år sedan i regi och med tidigare nämnde Polster än en gång i titelrollen. Vi har även vågat oss på att spela revy på Flamman i Ekeby under tre vintrar. Slutligen kan konstateras att Bergateatern i Bjuv har varit och är en mycket livaktig förening där vi blandat olika former av underhållning.